De boer op!

Door Sofie Joosen op 29 oktober 2021, over deze onderwerpen: Landbouw

Politici wordt wel eens verweten dat ze regeren vanuit een ivoren toren. Als burgemeester van een enorm gezellig dorp sta ik graag tussen de mensen. Ik ben dan ook zowat dagelijks te vinden op activiteiten georganiseerd door Duffelse verenigingen en doe dat met veel plezier. Ook als Vlaams parlementslid probeer ik die lijn door te trekken en trek ik geregeld naar ‘het veld’. In mijn geval mag je dat meestal letterlijk nemen want als vast lid van de Commissie Landbouw zijn het vaak landbouwbedrijven waarbij ik over de vloer kom. Ook vorige week ging ik langs bij twee bedrijven die op z’n zachtst gezegd mee zijn met hun tijd.

Samen met collega Arnout Coel en enkele partijmedewerkers trok ik onder een schraal zonnetje naar Merchtem, naar het melkveebedrijf van Marijke en Bart, een jong koppel dat via de ouders uiteindelijk toch bewust koos voor de boerenstiel. Het jonge gezin koos ervoor om de vleesveeboerderij van de ouders te heroriënteren naar een modern melkveebedrijf. De juiste keuze zo bleek want het koppel boert goed en doet de job met hart en ziel.

Tijdens zo’n bedrijfsbezoeken krijg je een goed zicht op de werking van landbouwbedrijven. Maar ook word je er geconfronteerd met de uitdagingen die onze Vlaamse boeren aangaan, bijvoorbeeld hoe ze trachten de klimaatdoelstellingen in de praktijk om weten te zetten. Diane Schoonhoven gaf ons als adviseur Klimaat, Energie en Duurzaamheid een verhelderende presentatie rond broeikasemissies in de land- en tuinbouwsector. Nadien konden we tijdens de rondleiding op het bedrijf zelf vaststellen hoe Bart en Marijke een evenwicht weten te vinden tussen duurzaamheid, leefbaarheid en dierenwelzijn. Zo maakten we kennis met een automatische voedermachine, verschillende melkrobots en konden we vaststellen hoe het koeienmest via een technologisch proces gefragmenteerd en hergebruikt werd. Een mooi staaltje van duurzaamheid.


Na de middag werden de koeien ingeruild voor tomaten en brachten we een bezoek aan het tuinbouwbedrijf Primato in Putte. Ondanks de grootte (12ha) van het bedrijf is ook dit een familiebedrijf gebleven, reeds 4 generaties lang.  

Het bedrijf probeert op elk onderdeel van de teelt een maximaal rendement te behalen maar houdt hierbij wel sterk rekening met het milieu, de omgeving en het personeel. Energiebesparende en verduisterende schermdoeken, bestuiving door hommels, het gebruik van biologische bestrijders, het organiseren van Nederlandse lessen voor het personeel, het aanleggen van extra wadi’s voor wateropvang, meandering van de nabijgelegen Itterbeek en zelfs de aanleg van een wandelpad. Slechts enkele maatregelen die genomen worden om het bedrijf optimaal te laten functioneren.

Ook in de toekomst wil  het bedrijf verder inzetten op de uitdagingen die op hen afkomen op het vlak van klimaat en energie. Zo wordt er gedacht aan een volledige overschakeling op LED-belichting, het werken met energievriendelijke tomatenrassen, het aanleggen van zonnepanelen op de waterbassins tot zelfs het capteren van CO2 en het te gebruiken als plantenvoeding.

Het is fijn om vast te stellen dat meer en meer landbouwers van de nieuwe generatie volop inzetten op duurzaamheid en leefbaarheid van hun sector. Als we met z’n allen beseffen dat dat de weg is die we verder moeten inslaan, staat onze land- en tuinbouwsector een mooie toekomst te wachten.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is