Nog 3 gemeenten heffen een “hondenbelasting”

Door Sofie Joosen op 2 juni 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur, Dierenwelzijn

Hondenbelasting ? Nooit van gehoord zegt u ?. Toch zijn er nog drie  Vlaamse gemeenten die deze belasting heffen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Sofie Joosen (N-VA) opvroeg bij Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

In het verleden werd door wel meer gemeenten een belasting op honden geheven. Eigenaars van honden moesten hun honden registreren en een jaarlijkse belasting betalen. Er werd dan ook vaak een ‘medaille’ verplicht die de honden moesten dragen wanneer ze op de openbare weg kwamen. In de loop der jaren is deze ‘hondentaks’ in veel steden en gemeenten afgevoerd maar toch zijn er nog drie Vlaamse gemeenten die de belasting aan hun burgers opleggen. Het gaat om Grimbergen, Hoeilaart en Overijse. Drie Vlaams-Brabantse gemeenten dus.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Sofie Joosen (N-VA), die de gegevens opvroeg bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, stelt zich daar vragen bij : “ Uit het antwoord van de minister blijkt dat slecht 3 van de 308 Vlaamse gemeenten nog een ‘hondentaks’ heffen. Dat is dus minder dan 1 %. Het belastingtarief bedraagt 7,4 euro in Overijse, 20 euro in Grimbergen en 25 euro in Hoeilaart. In deze laatste gemeente moeten de honden bovendien ook nog een genummerde medaille dragen. Het is natuurlijk de bevoegdheid van elk lokaal bestuur om de wenselijkheid van een hondenbelasting te beoordelen, maar ik denk dat dit toch echt een overbodige belasting is.”

Sowieso moet elke hond geregistreerd en geïdentificeerd worden in een centrale databank. Dit gebeurt door het plaatsen van een microchip door een dierenarts die vervolgens de gegevens van de hond en de eigenaar doorstuurt naar de DogID, de databank voor de registratie en identificatie van honden in België.

Sofie Joosen : “ Sinds het verplicht chippen van honden in de centrale databank zie ik geen enkele meerwaarde meer om je hond verplicht bij het gemeentebestuur te laten registreren. Bovendien lijkt de administratieve kost voor het verwerken van die gegevens mij niet in verhouding tot de opbrengst voor de gemeente. Handhaving en controle  zijn ook heel moeilijk en arbeidsintensief. Maar vooral de administratieve romplomp voor de hondeneigenaars is toch niet meer van deze tijd. Ik hoop dat Overijse, Grimbergen en Hoeilaart het voorbeeld van de 305 andere Vlaamse gemeenten volgen en stoppen met hun hondentaks.”

De vraag en het antwoord vind je hier.  

.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is