Schepen wil hondentaks schrappen.

Door Sofie Joosen op 7 juni 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur, Dierenwelzijn

“De hondentaks is absurd, tijdrovend, oncontroleerbaar en vooral onfair. En dus schaffen we die beter af.” Aan het woord is schepen Kevin Vleminckx (Open VLD) die de jaarlijkse taks van twintig euro per hond zo snel mogelijk kwijt wil.

De meeste Vlaamse gemeenten hebben geen hondenbelasting meer. Enkel Overijse (7,40 euro), Hoeilaart (25 euro) en Grimbergen (20 euro) leggen de eigenaars nog een 'hondentaks' op, zo blijkt uit een rapport van Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Joosen (N-VA).

De motivatie om zo'n taks in te voeren, was vooral geïnspireerd op het feit dat honden voor overlast kunnen zorgen. Onder meer door te blaffen of door hondenpoep achter te laten. En dat laatste moet door de gemeente uiteindelijk worden opgekuist.

“Wij willen in Grimbergen af van de hondentaks”, zegt schepen van Financiën Kevin Vleminckx. “Deze belasting brengt ongeveer 28.000 euro per jaar op. Er worden 1.400 baasjes belast, die hun hond aangeven. Maar niet iedereen geeft zijn hond aan. En omwille van de wet op de privacy mogen wij geen register inkijken van hondeneigenaars. Het aantal honden dat belast wordt, vermindert jaar na jaar. We kunnen niets doen tegen wie niet heeft betaald, omdat we hen niet kunnen controleren. Vroeger kregen eigenaars een hondenpenning als ze de taks betaalden. Maar dat gebruik werd om praktische redenen afgeschaft. Nu kun je dus niet meer zien of het baasje de taks voor zijn hond wel betaalde.”

“De opvolging van de betalingen vraagt veel werk van de financiële dienst. Die ontvangt vaak bezwaren wanneer de hond in het voorjaar gestorven is. De burger heeft er dan niet altijd begrip voor dat we vermelden dat de toestand op 1 januari doorslaggevend is. Indien de hond dan nog leeft, is sowieso het volledige bedrag van twintig euro verschuldigd. Dat stoot op onbegrip, zeker wanneer de mensen kort na het overlijden en geëmotioneerd bezwaar komen indienen. Ook indien de hond op pakweg 5 januari gestorven is, of wanneer mensen in die periode naar een andere gemeente zijn verhuisd, volgen er vaak klachten.”

Dood op nieuwjaarsnacht

Zo is er de anekdote van een hond die op nieuwjaarsnacht is gestorven door de luide knallen van het vuurwerk. “De hond leefde nog op 1 januari 00.01 uur. Dus, volgens de letter van het reglement, diende de eigenaar de belasting te betalen. Voor dat specifieke geval hebben we op mijn voorstel in het schepencollege echter beslist om de eigenaar vrij te stellen. Het verlies aan inkomsten wil ik compenseren via een andere overlastbelasting, maar die wordt nog uitgewerkt. Sowieso zal die taks niet gericht zijn tegen hondeneigenaars. Die pestbelasting moet weg”, besluit Vleminckx.

Hondeneigenaars zijn blij met het plan van de schepen. Stientje De Clerck: “Die twintig euro kan ik dan besteden aan een speeltje of aan hondensnoepjes voor mijn hondje Marly.” Liesbeth De Bondt en Mieke Bonne: “Wij betalen al twintig jaar hondentaks. Op een bepaald moment hadden we vijf honden. Dan loopt het bedrag snel op. Nu betalen we nog voor Beauty. Goed dat die taks binnenkort verdwijnt.” Daan Bollen die twintig euro betaalt voor zijn hond Kamiel is het daarmee eens.

JORIS HERPOL ■ Het Nieuwsblad 7/6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is