Nood aan structurele maatregelen voor onze landbouwsector

Door Sofie Joosen op 24 september 2015, over deze onderwerpen: Landbouw

De Europese landbouw verkeert in crisis. Het embargo vanuit Rusland, de inkrimping van de Chinese markt, de prijzenslag tussen de supermarkten, droogte …. Allemaal factoren die er voor zorgen dat het water onze Europese landbouwers aan de lippen staat. Ook in Vlaanderen is de situatie ernstig. De prijzen die onze landbouwers voor hun producten krijgen zijn vaak lager dan de productiekost, dat zorgt voor financiële en menselijke drama’s.

Bestuurlijk is landbouw een materie die op verschillende beleidsniveaus geregeld wordt . Vlaanderen heeft met Joke Schauvliege een eigen minister bevoegd voor Landbouw. Ook op het federale niveau zitten nog een aantal bevoegdheden en een bijhorende minister. Maar het belangrijkste beleidsniveau wat landbouw betreft is misschien wel Europa. Begin deze maand werd er een landbouwtop gehouden waar een aantal maatregelen werden afgesproken om de Europese (en dus ook Vlaamse) landbouwers verder te helpen in deze uitzonderlijk moeilijke tijden.

In het Vlaams Parlement kwam minister Schauvliege gisteren tekst en uitleg geven over het resultaat van die Europese top en de gevolgen voor onze Vlaamse landbouw. Sofie volgt het thema nauwgezet op in de commissie landbouw en voerde het woord namens de N-VA fractie.

13 miljoen euro voor België

De Europese commissie maakt in totaal 500 miljoen euro extra vrij om de landbouw te ondersteunen. Daarvan gaat 420 miljoen euro rechtstreeks naar de lidstaten en krijgt België 13 miljoen euro. Sofie benadrukte dat deze financiële steun welkom is maar enkel noden op korte termijn lenigt. Het is geen duurzame oplossing. Het is urgent dat Europa ook structurele maatregelen neemt die oplossingen bieden op lange termijn. Helaas is deze vraag geparkeerd in de zogenaamde Europese high-level-groep. Europa reserveert ongeveer 40% van haar totaalbudget voor de ondersteuning van de landbouwsector en toch slagen we er niet in duurzame oplossingen uit te werken.

Op de vraag van Sofie hoe het vrijgemaakte geld voor België precies gaat worden verdeeld zei de minister dat de onderhandelingen gestart zijn en dat men alleszins ook de landbouworganisaties wil betrekken in het verdelingsproces. De steun zou prioritair gaan naar de meest noodlijdende sectoren.

Level Playing Field

Als niet iedereen volgens dezelfde regels moet spelen is het spel niet eerlijk. Zeker in een eengemaakte markt. Het principe “Gelijke spelregels voor iederen”  is voor de N-VA een belangrijk gegeven in het Europese landbouwverhaal. Te vaak ondervinden onze boeren concurrentieel nadeel ten opzichte van boeren in andere lidstaten waar minder nauwgezet wordt omgegaan met de regelgeving. Nog erger wordt het wanneer we importeren uit niet-EU landen. Dit is moordend voor onze landbouw. Sofie drukte minister Schauvliege nogmaals op het hart om dit levensbelangrijk principe hoog op de Europese agenda te plaatsen en te houden. Een Level playing field mag echter geen achteruitgang betekenen op vlak van dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden, veiligheidsvoorschriften,... .

Bekijk hier de video van de  tussenkomst van Sofie tijdens het debat in de commissie landbouw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is