Werkbezoek aan proefstation

Door Sofie Joosen op 24 maart 2023, over deze onderwerpen: Landbouw

Eind maart bracht ik samen met collega’s Arnout Coel (Vlaams parlementslid) en Lieven De Stoppeleire (expert kabinet Zuhal Demir) een bezoek aan het proefstation voor de groenteteelt in buurgemeente Sint-Katelijne-Waver. De regio staat uiteraard gekend voor zijn vele tuinders. Ook de hoofdzetel van BelOrta, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling in Europa, is in de landelijke gemeente gevestigd. Het is dus geen toeval dat ook het proefstation voor de groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver te vinden is.

Het proefstation werd in 1963 opgericht om praktijkonderzoek uit te voeren om zo tot betrouwbare oplossingen voor de groententeelt van morgen te komen. Op deze regenachtige vrijdag worden we verwelkomd door directeur Els Berckmoes en haar team.

Na interessante uiteenzettingen door de verschillende afdelingen van het proefstation nemen we ook een kijkje in de serres zelf. Om geen ziektes te verspreiden onder de groenten wordt ons gevraagd om de handen goed te ontsmetten en dragen we ook beschermende kledij. Om niets aan het toeval over te laten zijn zelfs een eigen fototoestel of gsm niet toegestaan wegens besmettingsgevaar.

In de serres worden enkele onderzoeksprojecten toegelicht. Het is al snel duidelijk dat hier kwalitatief hoogstaand werk wordt geleverd.  Het proefstation gaat onder andere continu op zoek naar nieuwe teelten en nieuwe rassen die bestand zijn tegen bepaalde ziektes en minder energie nodig hebben. Ook nieuwe teeltsystemen zoals het MGS (= Mobiel gotensysteem) worden hier uitgetest. Je hebt bij dit systeem minder ruimte, minder water en minder arbeid nodig. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit systeem dan ook voor een hogere opbrengst per vierkante meter zorgt.

Maar ook deze sector heeft te kampen met de hoge kosten voor meststoffen en energie. Enkele proefprojecten zijn daardoor niet opgestart. De tuinbouwsector levert ook heel wat inspanningen om energie te besparen en om tegemoet te komen aan de klimaatdoelstellingen. Het proefstation probeert hierbij alvast het goede voorbeeld te geven met onder andere een warmtepomp en drijvende zonnepanelen.

Het was alweer een leerrijk werkbezoek in eigen regio en neem de extra opgedane kennis graag mee in mijn parlementaire werk.

Tot gauw!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is