Werkbezoek Vlaamse Ardennen

Door Sofie Joosen op 23 juni 2023, over deze onderwerpen: Landbouw

Vandaag zakten we met een delegatie vanuit het Vlaams parlement af naar wat door velen de mooiste regio van Vlaanderen wordt genoemd, de Vlaamse Ardennen. Op uitnodiging van collega Joris Nachtergaele, Vlaams parlementslid en burgemeester van Maarkedal, trokken we onze wandelschoenen aan en gingen ter plaatse kijken hoe ze in de Vlaamse Ardennen landbouw en natuur proberen te verzoenen.

Natuurpunt-gids Dirk toonde ons enkele idyllische plekjes in het Burreken, een natuurgebied van 50 hectare groot dat zich uitstrekt over drie beekvalleien. Het is een waterrijk heuvellandschap met talloze bronnen en beekjes. Akkers en weiden zijn omgeven met houtkanten, heggen en hagen. Ze zorgen zo voor een perfect leefgebied voor insecten, vogels en zoogdieren.

Door de grote ecologische en landschappelijke waarde werd het in de jaren ’80 beschermd en maakt het ook deel uit van het Europese Natura 2000. In de omgeving is ook heel wat landbouwactiviteit. Lieven De Stoppeleire, expert op het kabinet van Zuhal Demir, toonde ons enkele good practices in de landbouw maar stond ook stil bij de problemen in de regio. Door het glooiende landschap is onder andere erosie er een probleem dat moet aangepakt worden.

Na het versterken van de innerlijke mens brachten we een bezoek aan Thomas Truyen in Zwalm. De hobbyboer plantte enkele jaren geleden als eerste kikkererwten in ons land. Hij doet dit nog steeds en haalde vorig jaar zelfs 3 ton kikkererwten binnen uit een perceel van een halve hectare. Van de kikkererwten wordt humus en falafal gemaakt. Thomas verkoopt zijn kikkererwten aan lokale restaurants en verpakkingsvrije winkels en ze vallen in de smaak. Een mooi staaltje pionierswerk in de Vlaamse Ardennen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is