U bent hier
Wonen, leven en werken in een sterke regio Rivierenland.

11 gemeenten in het arrondissement Mechelen engageren zich voor het Samenwerkingsverband ‘Versterkt Streekbeleid Rivierenland’. Samen met de sociale partners en stakeholders zullen ze de volgende jaren het sociaal-economisch streekbeleid richting geven. Speerpunten van de werking zijn het faciliteren van ondernemerschap, detailhandel en kernversterking, zorgen voor morgen, regio van talenten, lerend netwerk en Rivierenland als sterk merk. De regio Rivierenland moet een sterke economische regio blijven, waar het goed is om te wonen, te werken en te leven.
Het Samenwerkingsverband ‘Versterkt Streekbeleid Rivierenland kadert in een ESF-oproep. Hiermee ondersteunt de Vlaamse Overheid gemeenten, sociale partners en stakeholders die resoluut kiezen voor een sterke samenwerking op sociaal-economisch vlak. IGEMO kreeg van de Conferentie van Burgemeesters Arrondissement Mechelen het mandaat om het project te trekken. Provincie Antwerpen en VOKA zijn mede-financierders.
De partners van het samenwerkingsverband zijn de gemeenten/steden Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne Waver en Willebroek. Zij worden aangevuld met de sociale partners, de werknemersorganisaties ACLVB, ACV en ACW en de werkgeversorganisaties Boerenbond, UNIZO en VOKA-KvK Mechelen. Provincie Antwerpen, POM, VDAB en IGEMO vervolledigen de lijst.
Hun afgevaardigden maken deel uit van de Beleidsgroep Sociaal-Economisch Beleid (Beleidsgroep SEB). Deze beleidsgroep zal gestalte geven aan het sociaal-economisch beleid op streekniveau, concrete acties initiëren en een nieuw actiegericht streekpact uitwerken. Dit onder leiding van Sofie Joosen en Roel Dockx, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter. Zij krijgen ondersteuning van een team Streekbeleid binnen IGEMO. Els Cools is de nieuwe streekmanager.
De Beleidsgroep SEB bakende volgende speerpunten voor de werking af:
1. Faciliteren van ondernemerschap
Onze regio wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan ondernemers. Welke ondersteuning is er nodig om die in de regio te houden, en om nieuwe ondernemingen aan te trekken?
2. Kernversterking/detailhandel
De snelle evolutie binnen de detailhandel verhoogt de druk op onze dorps- en stadskernen. Hoe houden we deze kernen vitaal?
3. Zorgen voor morgen
De zorgsector staat voor enorme uitdagingen. Hoe kunnen overheid, onderwijs en ondernemers samen hun schouders zetten onder een zorgzame regio, voor jong en oud?
4. Regio van talenten
Er zijn veel onderwijsfaciliteiten binnen en rond de regio met een hoog opleidingsniveau. Alles is aanwezig om van de regio een kennisregio te maken. Aandachtspunt is de wisselwerking tussen onderwijs – arbeidsmarkt – ondernemen.
5. Opzetten van lerende netwerken
In lerende netwerken stimuleren we de wisselwerking tussen, en afstemming van, overheid, onderwijs, ondernemen en research.
6. Rivierenland als sterk merk
Rivierenland (Land of Rivers) wordt het sterk merk om de vele troeven van de regio - kwaliteitsvol wonen, toerisme, cultuur, historische steden en kernen, horeca en hotelinfrastructuur, kennis en talenten, first movers en baanbrekende ondernemers – in de verf te zetten.
De Regionale Mandaatgroep, bestaande uit de Conferentie van Burgemeesters, de regionale politieke mandatarissen en de afgevaardigden van de sociale partners, waakt erover dat de sociaal-economische streekwerking coherent blijft met de andere regionale beleidsdomeinen.